Pojdi na glavno vsebino

Postopoma in počasi ali takoj?

Postopoma in počasi ali takoj?

Navajeni smo, da lahko nekaj dosežemo ali postanemo, če dovolj dolgo vztrajamo, gremo skozi proces, to utrdimo v praksi in se navadimo, šele potem pa smo pripravljeni za naslednji korak.

Naj gre za osebno rast, učenje nečesa novega, oblikovanje telesa ali za najbolj osnovne stvari, kot je opremljanje stanovanja.

"Ne morete vse na enkrat! Postopoma in po malih korakih boste to počasi dosegli." Vam je to kaj znano? Si to prigovarjate sami ali ste že slišali od drugih? Ali pa si mislite: "Ne, ne morem še naprej. Nisem še pripravljen/a. Najprej moram to dati v prakso. Rabim čas."

Če delujete na ta način, je scenarij popolnoma jasen. Več let postopoma postajate ali spreminjate nekaj, kar bi lahko bili in dosegli že takoj. Med čakanjem, da boste pripravljeni na naslednji korak, pa malo zaspite in ne živite polnosti življenja, kar bi lahko. Pogosto se zgodi, da vmes že pozabite, kaj ste sploh želeli spremeniti in postati. Na koncu se odločite, da je že tako prepozno in se enostavno ohranite v nespremenjenem ali še slabšem stanju.

Včasih pa delate spremembe tako hitro, da ste kar presenečeni nad sabo, ker je to tako neobičajno. Večkrat se ustavite in si rečete: »Joj, mogoče bi morala bolj počasi.« Moja prijateljica pravi takole: »Mi je kar čudno, kot da ni fer, da bom jaz vse tako hitro dojela in spremenila, drugi pa so za to rabili več let.« Draga Aleksandra, kaj če lahko še hitreje? Kaj, če si lahko že ta trenutek vse? Kaj, če bi se nehala zaustavljati, če pa si resnično vsak dan še več in bolj ti? Kaj, če bi si dovolila vse to še neštetokrat potencirati? Kako je lahko še boljše kot to? Kaj vse je še mogoče? …Saj veš, dovoli si! Hvaležna sem zate in za to kar si.

Torej, tisti, ki delate hitre spremembe in se še kdaj ustavite, da premislite, kaj to pomeni, lahko s koncem te povedi to prenehate početi (zaključite lahko tudi z branjem tega članka in s polno paro kreirate naprej … Kakšne so neskončne možnosti?).

Ostali, ki pa mislite, da še niste pripravljeni na naslednji korak v vašem življenju, pa se lahko poigrate z naslednjimi vprašanji:
Kaj, če bi nehali delovati iz naučenih principov, da je potreben čas in vaja, da lahko nekaj postanemo ali spremenimo? Kaj, če smo lahko karkoli že ta trenutek? Kaj, če imamo vse kapacitete, da zelo hitro nekaj dosežemo in lahko potem ustvarimo in raziskujemo še veliko več od tega? Zakaj bi čakali 10 let in postopoma ustvarjali nekaj, če imamo resnično možnost, da to naredimo že veliko prej, celo v polovici leta? Zakaj bi se omejevali samo zato, ker je to običajno za večino ljudi? Če si dovolimo že takoj ustvariti nekaj, kar si resnično želimo in vemo, da lahko, kako lahko izgleda naše življenje v roku tistih 10 let, ko nam ne bo treba biti več počasni? Koliko več in boljšega od tega lahko še raziščemo, ustvarimo in izkusimo?

Kaj, če vam ni treba utrditi pridobljenega znanja, ampak si lahko dovolite, da to zdaj preprosto veste in ga začnete takoj uporabljati? Kaj, če si lahko dovolite vse vedeti in zaznavati? Kaj, če ni bistvo v pomnjenju podatkov? Kaj, če tistega, kar ste enkrat ozavestili, ne morete nikoli izgubiti, ampak to enostavno živite?

Predstavljajte si sebe, takšnega, kot si želite postati. Igrajte to vlogo en teden. Obnašajte se, kot da ste že ta oseba in da delujete na način, kot si želite. Ampak pozor, lahko se zgodi, da boste zelo kmalu resnično postali ta oseba in da se vam bo življenje zelo spremenilo. Na bolje, seveda.

Si upate? Ste pripravljeni že takoj?

Ne skrbite, vse je izbira. Še vedno imate možnost postopoma in počasi.

Karkoli si že izberete, uživajte!

Povejte naprej:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...