Pojdi na glavno vsebino

Ste voljni biti slab starš?

Ste voljni biti slab starš?

Naloga staršev ni, da otroke prisilite izbirati in postati nekaj, kar ste se sami odločili, da bi oni morali biti.

Otroci bodo iz svojih življenj tako ali tako naredili, kar bodo sami želeli, ne kar boste zahtevali vi. Isto ste naredili vi, ne glede na želje vaših staršev.

Ključ je v tem, da otrokom dopustite, da preprosto so, kar so, hkrati pa jim pomagajte uvideti, kaj njihove odločitve ustvarjajo za njih, ter jim s tem pomagate do zavedanja, kaj resnično deluje zanje. Na ta način jih boste podprli in opolnomočili.

Z rojstvom otrok starši na žalost ne prejmete navodil, ki bi vam vse skupaj poenostavila ter bi tako v vsakem trenutku vedeli kaj narediti z njimi.

Brendon Watt je pripravil nekaj enostavnih orodij Access Consciousness-a, s katerimi boste lahko starši v svoje življenje vnesli več lahkotnosti.

1. Izbira je naša supermoč

Opolnomočite otroke pri njihovih izbirah, da se bodo začeli zavedati, kaj vsaka izbira kreira.

Kadar se pritožujejo nad čim, jih lahko vprašate: »Torej, kaj je ta izbira kreirala zate? Ti je všeč to?«

Na ta način bodo hitro ugotovili, da se jim stvari ne zgodijo same od sebe, temveč da so oni  tisti, ki kreirajo svoje življenje.

Potem jih vprašajte: »Kaj lahko zdaj izbereš, da ustvariš rezultati, ki si ga izbiraš? Da spremeniš situacijo?« S tem jih boste spodbudili k še bolj zavestni kreaciji svojega življenja.

Prav tako ne skrivajte svojih napak.

Kadar ste nekaj naredili ali izbrali, kar vam ni bilo v največji doprinos, to priznajte. Povejte otrokom, da to ni bila vaša najboljša izbira in dodajte vprašanje: »Kaj lahko sedaj izberem?«

S tem ko boste tako ranljivi, boste doprinos otrokom, saj jim boste s tem pokazali, da tudi če naredijo nekaj, kar jim potem ni všeč, lahko vedno izberejo na novo. Temu se reče moč izbire.

Vsi imamo izbiro v vsakem trenutku dneva, vendar se večina ljudi tega ne zaveda.

Če naredite »napačno izbiro«, lahko vedno izberete znova, ni vam potrebno ostati zataknjeni pri tisti izbiri. V resnici »napačna« izbira sploh ne obstaja, vse je samo izbira in vsaka izbira vam vedno prinese novo zavedanje.

Spodbudite otroke, da si postavijo vprašanje. In potem bodite tiho, naj sami pridejo do odgovorov.

 2. Bodite iskreni

Otroci se močno zavedajo energije. Tudi, če ste tiho, lahko zaznavajo, kaj se dogaja v vašem svetu. 

Odrasli velikokrat skrivamo svoje slabo počutje pred otroci, si nadenemo nasmeh na obraz in se delamo, kot da je vse v najlepšem redu. S tem kontriramo zavedanju otrok, s čimer jim ne delamo ravno usluge.

Namesto tega iskreno povejte, da imate slab dan in da potrebujete trenutek zase. To tako ali tako že zaznavajo sami.

 3. Ne odpovejte se sebi

Večina staršev se odloči, da bodo naredili vse, da bo njihov otrok srečen ves čas. V skladu s tem delajo izbire, ki bi osrečili njihove otroke, pa čeprav na račun lastne sreče.

Kaj, če se nebi pretvarjali. Nikjer ne piše, da morate uživati prav v vsakem trenutku starševstva.

Kaj, če bi izstopili iz začaranega kroga samo obsojanja in vnesli v vse skupaj nekaj humorja? Manj kot boste vse skupaj jemali resno, več lahkotnosti boste imeli s starševstvom.

 4. Bodite pametnejši od svojih otrok

Otroci nikakor niso neumni. Imajo neverjetno sposobnost kontroliranja vas staršev.

Zmotno je prepričanje, da so otroci mala srčkana nebogljena bitja, za katera je potrebno poskrbeti in jim izpolniti vse želje.

Ne, so samo pametni, zato bodite pametnejši, če želite biti srečen starš.

 5. Kdo je tu šef?

Tega nasveta ne boste dobili od nobenega strokovnjaka za starševstvo.

To orodje vam bo bolj kot karkoli olajšalo vaše življenje. Imenuje se biti slab starš.  

Dokler se boste trudili biti dober starš, boste ves čas v sodbi, ali ste dobri ali ne.

Vsakič, ko ima vaš otrok izpad, ker mu niste izpolnili vsega, kar si želi, bodite voljni reči: »Ja, res sem slab oče/slaba mati. Delam vse, kar lahko in najbolje kot znam, pa ni dovolj.«

In verjemite, da bo njihov odgovor: »Ne, saj nisi slab. Rad te imam.«

S tem načinom manipulacije ste tako vi tisti, ki ohrani kontrolo.

 

In zapomnite si – popoln sistem kako biti oče ali mama ne obstaja. Tako kot vi, se tudi vaš otrok vsak dan spreminja. Zato se odprite zavedanju in se vprašajte: Kdo sem jaz kot starš? In hkrati dopustite svojim otrokom, da so, kar izbirajo, da so. Ali se ne sliši to veliko bolj zabavno?

 

Povzetu po Access Consciousness blogu

Povejte naprej:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...